19Juni2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti FOTO: Novotravničani osvojili Kalin

FOTO: Novotravničani osvojili Kalin

U sklopu projekta ¨Your adventure start on mountain / Tvoja avantura počinje u prirodi¨ koji je finansiran od strane fondacije SHL Sarajevo a koji implementira Omladinsko udruženje Nova vizija, 26. Aprila realizovan je edukativno-rekreativni izlet za mlade na planinu Kalin, čiji se najveći vrh nalazi na 1530 metara nadmorske visine.

Planina Kalin teritorijalno pripada općini Bugojno a pogled sa planine se prostire do planine Vranicu, Radušu i do hercegovačkog fenomena, planine Prenj. Ugodnih 16 stepeni C, oblačno vrijeme ali bez kiše obečavali su vrhunske uslove za osvajanje novog planinarskog vrha. Nakon glavnog okupljanja na autobuskom stajalištu u Novom Travniku autobusom su se učesnici prevezli do Ski centra Rostovo.Uz početne napomene organizatora i vodiča pohoda učesnici su se uputili ka osvajanju vrha Kalina . Ekipa oko 30-tak mladih uživala je u prirodi i provela dan u druženju i zabavi te stvarala svoju vezu sa prirodom ali i upoznali nove prijatelje. I zaista je bilo prelijepo biti dio ove ekipe, koja je napravila vrhunsku atmosferu te ispisala jednu pozitvnu priču mladosti. Nakon 2 sata i 30-tak minuta učesnici su stigli na vrh Kalina odakle se pruža impozantan pogled na Bugojno i okolinu.

Učesnici nisu krili oduševljenje s obzirom da je za većinu ovo bio prvi pohod na Kalin a za neke i prvo planinarsko iskustvo. Dva sata odmora i zajedničkog druženja na 1530 metara nadmorske visine i onda povratak nazad. Po povratku uslijedila je zajednička kafica i odmor u Ski centru Rostovo gdje je pohod i zvanično završio oko 16 h kada su se učesnici autobusom uputili svojim kućama. Smijeh, zajedništvo, zabava i vrhunska atmosfera kratki su opis utisaka sa pohoda na Kalin koji će dugo pamtiti. U sklopu projekta u narednom periodu biti će realizovano niz aktivnosti, edukativne radionice iz oblasti ekologije, markiranje i digitalizacija nekoliko planinarskih staza te još jedan planinarski izlet.
  
/
      ozio gallery by joomla.it